MAT
Vi ska göra ett projekt arbete till er som är laktosintoleranter.
Vi kommer att jämnföra olika maträtter och tipsa olika restauranger till er.
Laktos
Laktosintolerans är mer vanligt än du tror.Cirka 70 procent, kan inte dricka mjölk på grund av oförmåga att bryta ner laktos.I många asiatiska länder, är nära 100 procent av befolkningen laktosintolerant. Siffran i Sverige kan vara så hög som mellan 8 – 10 procent. framförallt Norden, norra Europa och Nordamerika tål laktosen i mjölk bättre, även som vuxna. Orsaken till skillnaderna är kopplad till en gen som genom årtusenden muterat.
Det här är laktos
Laktos som är detsamma som mjölksocker, är en kolhydrat som finns naturligt i de flesta mejeriprodukter som mjölk, grädde och yoghurt.
Laktos består av två sockertyper som är sammanbundna med varandra, glukos och galaktos. För att vi ska kunna tillgodogöra oss mjölksockret via upptag i tarmen måste laktosen först brytas ner och omvandlas till glukos och galaktos. Det sker med hjälp av ett enzym som heter laktas. Hos vissa av oss saknas laktasenzymet eller finns i för låg halt. Laktasbrist är den vanligaste enzymbristen hos människan
Exempel
Du kan äta och dricka Alpro sojaprodukter ( Mjölk,smör,grädde,desserter Tufu som är som matlagningsgrädde). Skånemejerier har också många olika varianter på laktosfri mat.
Vi kommer att skriva,fota,provsmaka,jämnföra olika resturanger på Onsdag nästa vecka :)
Mvh Isabell Manisha och Linda