Restaurang Besök
Restaurang besök
Idag har Linda och Manisha varit ute på 6 olika restauranger och frågat om vi fick ställa några korta frågor till dom om laktosintolerant. Där var två restauranger som inte ville svara på våra frågor alls. För det hade inte tid och en annan kunde inte svenska.Manisha tog med sin data och kamera och Linda tog med bok och penna, vi har suttit på Mc Donald´s för de har fri internet och skrivit rent och klart i bloggen för idag.
Dessa fråger ställde vi till alla restauranger som vi var ute på.
Restaurang Riian Thai
1. Hur många laktosintoleranter kommer in per vecka? Ca 1 st.
2. Hur många rätter har ni isåfall att erbjuda till dom? Precis allt förutom friterad mat för det innerhåller mjölk produkter.
3. Kostar maten mer eller mindre om man vill ha laktosfri mat? Nej precis lika mycket.
4. Har ni fått ändra er meny för att det är så vanligt med laktosintoleranta personer? Nej för vi har alltid mat till dom med.
5. Smakar maten likadant om ni har laktosfrimjölk eller vanlig? Lite annorlunda är smaken men det förklarar vi alltid först till dom.
6. Vet du hur många procent av sverigesbefolkning som är laktosintoleranta? Nej det vet jag inte så det kan jag inte svara på.
Restaurang Helsing
1. Hur många laktosintoleranter kommer in per vecka? Ca 30 st.
2. Hur många rätter har ni isåfall att erbjuda till dom? Vi brukar ändra såsen.
3. Kostar maten mer eller mindre om man vill ha laktosfri mat? Nej det är precis samma.
4. Har ni fått ändra er meny för att det är så vanligt med laktosintoleranta personer? Vi har anpassat oss för laktosintoleranter.
5. Smakar maten likadant om ni har laktosfrimjölk eller vanlig? Det ska ju inte göra det men där finns alltid skillnader mellan soya produkter och vanlig mjölk.
6. Vet du hur många procent av Sveriges befolkning som är laktosintoleranta? 15-20 % tror jag.
Restaurang Inom mat och bar
1. Hur många laktosintoleranter kommer in per vecka? Max 1 i veckan.
2. Hur många rätter har ni isåfall att erbjuda till dom? Vi får isåfall ändra om lite och ta bort mjölken helt.
3. Kostar maten mer eller mindre om man vill ha laktosfri mat? Nej det gör det inte.
4. Har ni fått ändra er meny för att det är så vanligt med laktosintoleranta personer? Nej det har vi inte.
5. Smakar maten likadant om ni har laktosfrimjölk eller vanlig? Vi använder inga laktosfria produkter vi tar bort mjölken helt.
6. Vet du hur många procent av Sveriges befolkning som är laktosintoleranta? Ingen aning.
Restaurang China Town
1. Hur många laktosintoleranter kommer in per vecka? Ca 4 st.
2. Hur många rätter har ni isåfall att erbjuda till dom? Allt för vi har ingen mat med mjölk produkter i, förr hade vi det när vi hade kina mat men nu är det så vanligt att inte tåla mjölk så vi tog bort det helt.
3. Kostar maten mer eller mindre om man vill ha laktosfri mat? Ingen skillnad.
4. Har ni fått ändra er meny för att det är så vanligt med laktosintoleranta personer? Ja det har vi, förut hade vi glass men nu serverar vi sorbet.
5. Smakar maten likadant om ni har laktosfrimjölk eller vanlig? Vi har ingen laktos i maten.
6. Vet du hur många procent av Sveriges befolkning som är laktosintoleranta? Ca 40%
Det är 8-10% av Sveriges befolkning som är laktosintoleranter
Vi frågade också alla först om vi fick ta en bild inne i restaurangen och det fick.
Vi träffades klockan 12.oo idag och började skriva våra frågor. Vi är klara för idag och mycket nöjda 15.00. Vi skrev 3 st olika restauranger i förra inlägget men de ville inte svara på våra frågor så vi valde ut andra i stället för dom som inte ville. / Manisha och Linda
Första planeringen
- Viking
- Österspärla
- asia kock
MAT
Vi ska göra ett projekt arbete till er som är laktosintoleranter.
Vi kommer att jämnföra olika maträtter och tipsa olika restauranger till er.
Laktos
Laktosintolerans är mer vanligt än du tror.Cirka 70 procent, kan inte dricka mjölk på grund av oförmåga att bryta ner laktos.I många asiatiska länder, är nära 100 procent av befolkningen laktosintolerant. Siffran i Sverige kan vara så hög som mellan 8 – 10 procent. framförallt Norden, norra Europa och Nordamerika tål laktosen i mjölk bättre, även som vuxna. Orsaken till skillnaderna är kopplad till en gen som genom årtusenden muterat.
Det här är laktos
Laktos som är detsamma som mjölksocker, är en kolhydrat som finns naturligt i de flesta mejeriprodukter som mjölk, grädde och yoghurt.
Laktos består av två sockertyper som är sammanbundna med varandra, glukos och galaktos. För att vi ska kunna tillgodogöra oss mjölksockret via upptag i tarmen måste laktosen först brytas ner och omvandlas till glukos och galaktos. Det sker med hjälp av ett enzym som heter laktas. Hos vissa av oss saknas laktasenzymet eller finns i för låg halt. Laktasbrist är den vanligaste enzymbristen hos människan
Exempel
Du kan äta och dricka Alpro sojaprodukter ( Mjölk,smör,grädde,desserter Tufu som är som matlagningsgrädde). Skånemejerier har också många olika varianter på laktosfri mat.
Vi kommer att skriva,fota,provsmaka,jämnföra olika resturanger på Onsdag nästa vecka :)
Mvh Isabell Manisha och Linda